Γιατί να επιλέξετε Linux και όχι Windows…

linuxvswindows

Πηγή: https://www.secnews.gr/99975/10-reasons-to-use-linux/

(Βελτίωση άρθρου από εμάς…)

Έχετε βαρεθεί να χρησιμοποιείτε τα windows;

  • Εάν απαντήσετε ναι, τότε συνεχίστε να διαβάζετε το άρθρο.
  • Εάν απαντήσατε όχι, συνεχίστε να διαβάζετε το άρθρο γιατί θα σας παρουσιάσουμε 10 πολύ καλούς λόγους για να φύγετε από τα windows και να βάλετε στην ζωή σας το Linux!

Το  Linux έχει σχεδιασθεί για να σας προσφέρει μια αποτελεσματική εμπειρία!

Είτε θέλετε να το χρησιμοποιήσετε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για οικιακές λειτουργίες, το Linux θα σας προσφέρει το πιο αξιόπιστο σύστημα, αφού έχει ήδη υιοθετηθεί από πολλά συστήματα και από αμέτρητους χρήστες ανά τον κόσμο ήδη.

Επίσης τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα data centers παγκοσμίως χρησιμοποιούν Linux.

Ας αφήσουμε τα πολλά λόγια όμως, και πάμε να δούμε μόνο 10 από τους βασικότερους λόγους για να βάλετε στην ζωή σας τον πιγκουίνο…

1. Το Linux διατίθεται δωρεάν, και σε περίπτωση που τυχόν είχατε αμφιβολία σας το επιβεβαιώνουμε: Διατίθεται δωρεάν.

Σε περίπτωση που θέλετε να απαλλαγείτε από κάθε είδους περιορισμούς, σε όρους χρήσεις και κάθε είδους ‘εμπόδιο’ στην χρήση ενός λειτουργικού συστήματος, τότε μάλλον αυτή θα είναι η καλύτερή σας!

2. Το Linux είναι περισσότερο ασφαλές από κάθε άλλο λειτουργικό σύστημα, είτε για Server είτε για Desktop.

Το Linux προσφέρει εξαιρετικό επίπεδο ασφάλειας στον χρήστη. Η κοινότητα του Linux προσφέρει συνεχώς διορθωτικές ενέργειες στο επίπεδο ασφαλείας (security fixes) και τεχνικού επιπέδου, για όποιες απειλές παραμονεύουν.  Επιπλέον, οι προγραμματιστές του Linux προσφέρουν συχνά αναβαθμίσεις του πυρήνα του λειτουργικού (kernel updates και security patches). Από αυτή την άποψη δεν είναι απαραίτητο να έχετε κάποιο anti-virus πρόγραμμα στο σύστημά σας, εκτός εάν εγκατασταθούν προγράμματα (εφαρμογές) από τρίτες πηγές (π.χ. PPAs, ή άλλες για RPMs & Debs), ή αν θέλετε εφαρμογές των Windows  να εκτελούνται σε περιβάλλον Linux.  Με το Linux σίγουρα  μπορείτε να αποταμιεύσετε αρκετά χρήματα, τόσα όσα θα ξοδεύατε για να αγοράσετε ένα καλό πρόγραμμα antivirus.

3. Είναι συμβατό με τις περισσότερες πλατφόρμες υλικού (hardware)

Οι περισσότεροι από τα άλλα λειτουργικά συστήματα (Desktops/Servers) σας περιορίζουν αρκετά ως προς τις δυνατότητές τους. Πάρτε για παράδειγμα τα Windows 7 και 8 που απαιτούν τουλάχιστον 1GB RAM του σύστημάτος σας για  να λειτουργούν καλά. Όμως, το Linux είναι ένα ‘ελαφρύ’ σε απαιτήσεις πόρων λειτουργικό σύστημα και ως εκ τούτου δεν σας περιορίζει όσον αφορά την μνήμη του συστήματός σας. Μπορεί έτσι να χρησιμοποιηθεί με οποιοδήποτε από τα συστήματα σας. Είναι σχεδιασμένο για όλους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε.

4. Είναι εύκολο στη χρήση

Ιδανικά δεν είναι απαραίτητη εντατική εκπαίδευση για να μάθετε πώς να χειρίζεστε το λειτουργικό σύστημα Lιnυx. Εκτός αυτού, έρχεται με όλα την απαραίτητη λειτουργικότητα (functionality)  που περιλαμβάνεται στο λειτουργικό σύστημα Windows. Αν ψάχνετε για ένα σύστημα που είναι αξιόπιστο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε στην επιχείρησή σας, ή στο σπίτι σας, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι το καλύτερο σύστημα που πρέπει να υιοθετήσετε.

5. Δεν χρειάζεται να σπαταλάτε χρόνο για τους προγράμματα οδήγησης του υλικού της πλατφόρμας σας (drivers)

Στ’ αλήθεια αντιμετωπίσατε ποτέ κάποιο πρόβλημα χρησιμοποιώντας τα windows σχετικά με κάποιους drivers που ίσως έλειπαν από το σύστημά σας; Σχεδόν όλοι μας το έχουμε αντιμετωπίσει! Τον χρόνο που τρώγατε να τρέχετε από μαγαζί σε μαγαζί για να βρείτε  drivers ή τις ώρες που σπαταλούσατε να κάνετε αναζητήσεις στο διαδίκτυο τώρα πλέον μπορείτε να τον αφοερώσετε σε άλλες δραστηριότητες, αφού το Lιnυx έρχεται να σας διευκολύνει και ως προς αυτό το κομμάτι, μιας και περιλαμβάνει ήδη από μόνο του όλα τα drivers.

6. Εύκολη και γρήγορη διαδικασία Updating 

Το να κάνετε Updating στα windows μπορεί να γίνει πραγματικά μια πρόκληση και να αποτελέσει μία πολύ αργή και αγχωτική διαδικασία! Το Lιnυx κάνει updates και στο λειτουργικό σας σύστημα και στις εφαρμογές (applications) που έχετε εγκατεστημένα στο σύστημά σας. Η επανεκκίνηση συνήθως απαιτείται μόνο όταν υπάρχουν ενημερώσεις (updates) σχετικές με την ασφάλειά του.

7. Είναι γρήγορο

Το Linux είναι ελαφρύ και άρα πολύ πιο γρήγορο σε σύγκριση με κάθε άλλο λειτουργικό σύστημα. Τα Windows έχουν το αποκαλούμενο ‘bloated software’ (δηλαδή βαριές εφαρμογές) και κατά συνέπεια απαιτούνται τεράστιοι πόροι διαχείρισης από το σύστημα (μνήμη & επεξεργαστής). Σε κάθε business διαδικασία ή gaming experience, ο χρόνος είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας. Το Linux είναι η καλύτερη επιλογή, όσο μάλιστα μέρα με τη μέρα τα windows γίνονται ολοένα και πιο ‘βαριά’ και αργά, λόγω της τεχνολογίας τους.

8. Έχει υποστήριξη από κοινότητες (community support)

Ένα από τα καλύτερα πράγματα είναι το γεγονός πως υπάρχει μια αίσθηση ότι οι χρήστες του Linux ανήκουν σε μια ομάδα, σε μια κοινότητα. Υπάρχει μια πλατφόρμα όπου μπορείτε να μοιρασθείτε τα πάντα με τους ‘συντρόφους’ – χρήστες σας. Μπορείτε να μάθετε τα πάντα μέσα από τις ‘frequently asked questions’. Επιπλέον, για κάθε ερώτημα που θέτετε θα λάβετε πάντα και την απάντηση που αναζητάτε.

9. Έχει δυνατό πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου (word processing program)

Το LibreOffice είναι ένα ισχυρό word processing program που έρχεται πακέτο με το Lιnυx. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε δωρεάν για την επεξεργασία, το άνοιγμα και την αποστολή Microsoft αρχείων.

10. Μπορείτε να κατεβάσετε πολλά free tools

Με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε χιλιάδες εργαλείων και προγραμμάτων. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που έχει το εν λόγω σύστημα έναντι των windows operating system. Είναι ο καλύτερος τρόπος να μεταμορφώσετε την εμπειρία σας σαν χρήστες!