Κλειστού Κώδικα Λειτουργικά Συστήματα & Εφαρμογές (proprietary)

Τα πρώτα κλειστά λειτουργικά συστήματα αναπτύχθηκαν από την εποχή των πρώτων υπολογιστών, και κάποια από αυτά ήταν καταχωρημένα στην ROM του υπολογιστή (μιά τεχνολογία ευρέως διαδομένη την εποχή των υπολογιστών για οικιακή χρήση), ενώ κάποια χρησιμοποιούσαν δισκέτες για να εκκινήσουν (boot) το λειτουργικό τους σύστημα η οποία επικρατεί και σήμερα με την διαφορά ότι πλέον το λειτουργικό σύστημα είναι στον σκληρό δίσκο.

Από πάρα πολύ νωρίς (δεκαετία του 1970) είχαν ξεκινήσει οι εταιρίες να αναπτύσσουν λειτουργικά συστήματα όπως το MS-DOS το Unix και το CP/M.

Κάποιες απο τις εταιρίες αυτές αναφορικά είναι η Microsoft, η AT&T, η Sun Microsystems, η Oracle, η Apple κλπ.

Τα λειτουργικά αυτά συστήματα τα οποία ήταν σε περιβάλλον κονσόλας και τα οποία απέχουν σε θέμα χειρισμού και εμφάνισης από τα σημερινά γραφικά περιβάλλοντα στα οποία είμαστε πλέον εξοικειωμένοι, δεν απέχουν και τόσο όσο νομίζουμε.

Χαρακτηριστικά αναφέρω για σκοπούς απλής κατανόησης ότι το MS-DOS έγινε ο πυρήνας (kernel) των σημερινών Windows, το Unix έγινε ο πυρήνας για το Mac OS.

Το CP-M χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα σε μικρουπολογιστές, λόγω της ανάγκης χρήσης επεξεργαστών 8 & 16 bits (CNCs, Light Robotics, Automation, Controllers).

Όπως είναι και λογικό, τα οποιαδήποτε σφάλματα σχεδιασμού αυτών των λειτουργικών συστημάτων και των εφαρμογών, οι εταιρίες καλούνται να τα διορθώσουν μόνες τους.

Το άσχημο όμως είναι ότι κανείς δεν είναι σε θέση (πέραν των εταιριών) να γνωρίζει το πώς να διορθώσει κάποιο πρόβλημα, χωρίς την παρέμβαση τους.

Επίσης επειδή είναι προϊόν επιτρέπεται η πώληση των λειτουργικών αυτών, και συνήθως χωρίς να ερωτηθεί ο καταναλωτής εαν το θέλει ή όχι κατά την αγορά του υπολογιστή του. Αλήθεια σας ρώτησε κανείς ποτέ;*

Και το βασικό θέμα δεν είναι μόνο το οικονομικό, που και αυτό είναι σημαντικό ειδικά σε μεγάλα συστήματα, αλλά τα σφάλματα (bugs) τα οποία έχουν και το πόσο τρωτά είναι (vulnerability) σε επιθέσεις από ιούς, δούρειους ίππους και διεισδύσεις (intrusions).

* Μόλις ενημερωθήκαμε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποχρεώνει πλέον τους καταναλωτές να αποκτούν μαζί με τον υπολογιστή που αγοράζουν,ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και λειτουργικό σύστημα εφόσον το απαιτήσει ο κατασκευαστής για τα branded προϊόντα (π.χ. Sony). Εαν κάτι αλλάξει θα ενημερώσουμε αντίστοιχα το άρθρο. (Πηγή)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *