Ξεκινώντας θα ήθελα να τονίσω ότι αρκετές από αυτές τις εφαρμογές έχουν μεταφερθεί και σε άλλες πλατφόρμες λειτουργικών συστημάτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν δεν υπήρχε το GNU/GPL, θα υπήρχαν και αυτές. Για αυτό τον λόγο θεωρώ την υποστήριξη του εγχειρήματος GNU σαν ένα υψίστης σημασίας εγχείρημα κυρίως σε αυτές τις δύσκολες, για όλους εποχές.
Στον εκπαιδευτικό χώρο και στον χώρο της ανάπτυξης εφαρμογών, το GNU έχει συνεισφέρει παρέχοντας μεταγλωττιστές π.χ. C/C++/Fortran και έτσι αναπτύχθηκαν βιβλιοθήκες προγραμματισμού π.χ. η GTK οι οποίες αποτέλεσαν την βάση ανάπτυξης των γραφικών περιβαλλόντων desktop (π.χ. Gnome, Mate) καθώς και των graphical user interfaces.
Με βάση το GNU/GPL, αναπτύχθηκαν πάρα πολλές εφαρμογές λογισμικού, πέραν του λειτουργικού συστήματος, οι οποίες καλύπτουν:
- Εκπαίδευση (π.χ. Gcompris)
- Ανάπτυξη λογισμικού (π.χ. Code::Blocks)
- Σουίτες γραφείου (LibreOffice)
- Εκδόσεις Βιβλίων (Scribus)
- Γραφικών (Gimp, Blender,Inkscape)
- Παιχνιδιών (Gnome-games, Torcs, SuperTux ……)
- Σχεσιακές Βάσεις Δεδομένων (PostgreSQL, MariaDB, MySQL…..)
- Περιηγητές διαδικτύου (Firefox)
- Διαχείριση Ηλεκτρονικής Αλληλογραφίας (Thunderbird)
- Διάφορους εξυπηρετητές (servers) για ftp, sftp, samba, nfs
Ο κατάλογος αυτός αυξάνεται συνεχώς, πέραν των πλέον καθιερωμένων εφαρμογών, αναγκάζοντας και τις μεγάλες εταιρίες να μπουν στον χώρο αυτό, παρέχοντας (άν και όχι με GPL άδειες) freeware προγράμματα, τα οποία σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν απλά demo.
Ένα από τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα είναι η προσπάθεια (αποπροσανατολιστική κατά την ταπεινή μου γνώμη) της Microsoft να εκδώσει το Visual Studio και τον Microsoft SQL Server για GNU-Linux συστήματα.
Ανάλογη προσπάθεια προσέγγισης είχε συμβεί στο παρελθόν με τα projects Mono C# & Monodevelop, αλλά όπως απεδείχθη δεν είχε το ίσως αναμενόμενο αποτέλεσμα ανάπτυξης εφαρμογών με C# από τις κοινότητες του Linux, πολύ απλά όχι διότι μόνο δεν υπήρχε η ανάγκη αλλά και επειδή στον αντίποδα θεωρείται κενό ασφαλείας για ένα σύστημα Linux .
Το μόνο που πιθανών θα εξυπηρετήσει κάτι τέτοιο θα είναι η μεταφορά μιας μεγάλης εφαρμογής η οποία είναι γραμμένη π.χ. σε Visual C++ ή C# με .NET & Microsoft SQL Server σε Azure Cloud Switch (Linux by Microsoft, ναί καλά διαβάσατε…) .
Αυτό που αναγράφω μπορεί να ακούγεται ειρωνικό ή και ακραίο, αλλά εφόσον τόσα χρόνια η συγκεκριμένη εταιρία κατηγορεί το Linux, πώς τώρα θέλει να εκδώσει το δικό της;
Και ακόμη χειρότερα, ίσως να ισχυριστεί ότι το Linux της ανήκει; (υπενθυμίζω ότι στο παρελθόν υπήρξε διαμάχη ανάμεσα σε Novell & Microsoft για πατέντες & τώρα η ύποπτη κατ’ εμένα συνεργασία της Canonical με την Microsoft που δεν ξέρουμε την έκβασή της…), όπως και τώρα η Google η οποία έστω για την ώρα κέρδισε την δίκη από την Oracle.
Παρακαλώ να αφήσετε τα σχόλιά σας…..