Κίνημα Init freedom ή nosystemd, γιατί το systemd δεν συγκαταλέγεται

Παρόλο που δημοσιεύθηκαν τα παρακάτω άρθρα, υπάρχει το φαινομενικά εύλογο ερώτημα, το οποίο όμως είναι παραλογισμός παράλληλα.

Το systemd, έχει γραφεί πάμπολλες φορές εδώ, αλλά και διεθνώς, ότι δεν είναι μόνο ένα σύστημα εκκίνησης στο pid 1, όπως είναι όλα τα υπόλοιπα, αλλά απλώνεται εκεί που δεν του αναλογεί, κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται να κάνει το οποιοδήποτε init system.

Μεταφέρω λοιπόν αυτούσια, την διατύπωση από το Devuan:

Init Freedom is about restoring a sane approach to PID1 that respects portability, diversity and freedom of choice.” (πηγή) δηλαδή η μετάφρασή του είναι:

Το Init Freedom αφορά την αποκατάσταση μιας λογικής προσέγγισης στο PID1 που σέβεται την φορητότητα, την ποικιλομορφία και την ελευθερία επιλογής.”

Εξ’ ορισμού λοιπόν, το systemd είναι αντίθετο ως προς τα πρότυπα και στις αρχές, των POSIX και UNIX.

Τα OpenRC και Runit inits, για παράδειγμα, είναι διαθέσιμα τόσο σε Linux, όσο και σε FreeBSD, αποδεικνύοντας ότι ανήκουν, σε αυτή την κατηγορία.

Το s6, ακόμη δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στο FreeBSD, αλλά κάποια στιγμή, θα είναι. (ο λόγος είναι ότι, είναι νεώτερο μέλος των inits σχετικά, η ανάπτυξή του είναι ενεργή, οπότε σε αναμονή)

Μια απλή διευκρίνηση, για να μην μένει κανείς, με την απορία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *