Μετά από το προηγούμενο σχετικό άρθρο, Η υπονόμευση της ελευθερίας του Linux, η λήψη των αποφάσεων μας σχετικά, ενημέρωση και άλλα φαιδρά , όπου φυσικό ήταν να αρχίσουν οι αντιδράσεις, οι προσβολές και οι απαξιώσεις, αναμενομενο ήταν – οπότε παιδιά – δέν τρέχει τίποτα – γνωστά είναι όλα και μάλιστα παγκόσμια , ήρθε ο καιρός να τεκμηριωθεί λίγο ακόμη περισσότερο η άποψη της υποστήριξης systemd-free διανομών, κυρίως Linux, διότι BSDs και Illumos, είναι ήδη systemd-free.
Ας ξεκινήσουμε με την πολυπλοκότητα λοιπόν, των εξαρτήσεων του systemd, δεν το αναφέρω πλέον σαν σύστημα εκκίνησης, διότι δεν αποτελεί μόνο κάτι τέτοιο, αλλά αλλοιώνει το Linux, σε τέτοιο βαθμό που το Linux ίσως και θα αποτελεί ένα μικρό κομμάτι του, κάτι στο οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι.
Βλέπουμε στον σύνδεσμο εδώ , ο οποίος είναι η πραγματική εικόνα των εξαρτήσεων του systemd, είναι ένας χαοτικός και με απίστευτες πολλές εξαρτήσεις, χώρος, αποτελώντας σαφέστατα έναν ωραίο πιθανό στόχο εισβολής ή ακόμη και εμφάνισης αδυναμίας, είτε εκκίνησης, είτε σε κάποια άλλη φάση στο σύστημά μας, λόγω του μεγέθους αλλά και το πώς το κάθε τμήμα του διασυνδέεται ως εξάρτηση από τα υπόλοιπα (η εικόνα δεν είναι τρολιά, αλλά πραγματικότητα, αν δεν φαίνεται καλά, μεγενθύνετε την σελίδα σας).
Στο διαδύκτιο επίσης, θα βρείτε καθημερινά αναφορές για bugs, όχι τυχαίο γεγονός και σαφώς μπορεί να γίνει και στις καλύτερες οικογένειες τύπου: «Μα είναι μια κόρη Παπασταύρου βεβαίως-βεβαίως», αλλά όταν δημιουργούνται τέτοια σχήματα, αυξάνεαι το ποσοστό της πιθανότητας λάθους ή και γιατί όχι, του εσκεμμένου κακόβουλου κώδικα.
Ας πάμε τώρα σε άλλο επίπεδο να εξετάσουμε κάποια άλλα βαθύτερα θέματα (για όσους είδαν ένα video που τρέχουν σε VMs τα systemd-free επί systemd OS, εμφανίζεται ότι τα systemd-free ειναι και πιο αργα, δεν πειραζει παιδες – παμε σε bare metal και surprise-surprise είμαστε γρηγορότεροι – ειδικά με το ανανεωμένο s6, αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό κριτήριο σε ένα σύστημα εκκίνησης (ναι το ξαναγράψαμε άπειρες φορές, τόσο εδώ όσο και αλλού, ότι μόνο αυτό πρέπει να είναι, για να μην γίνει η παραπάνω εικόνα, σκληρή πραγματικότητα).
Ποιά άλλα init systems μπορού να εκπληρώσουν την ανάγκη κάλυψης των εξαρτήσειων;
Στο systemd σαφέστατα (lol) αλλά όχι μόνο.
Στα σύγχρονα inits systemd-free, πέραν του runit (το οποίο το θέτει σε επίπεδο stages, δηλαδή κάτι σαν runlevel), τα OpenRC, s6, όπως και το 66-init επίσης μπορούν να καλύψουν, τέτοιες ανάγκες κάλυψης εξαρτήσων.
Καλά μας τα λές φίλε μου, με τα logs τι γίνεται;
Το OpenRC , το Runit αλλά και το υπόλοιπα, όπως το s6 καλύπτουν το service access/output/error logging, τόσο μέσω της stdout ή και μέσω δικών τους loggers, όπως το s6-log.
(Artix Linux Runit Service Manager και τα errorlogs output, άλλο ένα προσωπικό project για το Artix Linux)
Εδώ υπάρχει και ένα θέμα των Mr. Heclers, που μας κουνούν το δάχτυλο και ρωτάνε «πώς μπορεί να γίνει συγκεντρωτικά το logging με το επίπεδο που θέλω και να βλέπω το τί γίνεται στο δωμάτιο μου ενώ εκείνοι είναι αλλού;
Η απάντηση είναι απλή, διοτι όλα μπορούν να γίνουν, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες τχνικές, τόσο με απλό scripting, ή με snooze (το αντίστοιχο του systemd-timer), ή με πολλούς άλλους τρόπους, διασφαλίζοντας έτσι την κάλυψη των αναγκών.
Δέν ξέρουμε να φτιάχνουμε services, δεν εχει υποστήριξη σε διανομές systemd-free κλπ κλπ
Απλά και λαϊκά, τρίχες κατσαρές, ή νάχαμε να λέγαμε.
Τολμώ να το γράψω διότι τόσο στο https://unchained-gnu.gr, όσο και στο https://skarnet.org , όσο και στο http://smarden.org/runit , όπως και στο https://wiki.gentoo.org/wiki/OpenRC , αλλά και αλλού, όπως και στις κοινότητες των διανομών, υπάρχει υποστήριξη και ανάπτυξη τέτοιων services, με μερικά από αυτά, όπως το jackett (χωρίς τηλεμετρία από Microsoft μεριά) ή το spotifyd, ή τα ananicy και zramen (απαραίτητα, αναξαρτήτως hardware, τόσο για το Desktop ή και για Gaming performance) , ή και το πλέον πρόσφατο webmin , τα οποία είναι προσωπικές συνεισφορές, αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.
Επίλογος
Θα έλεγα λοιπόν, ότι αντί να καθόμαστε να επικρίνουμε, καλό θα ήταν να μελετάμε κα μετά να μιλάμε, αλλά επίσης θέτω και το ερωτήμα, αντί να τα κάνετε όλα αυτά, γιατι δεν προσπαθείτε να συνεισφέρετε, είτε με ένα δικό σας αποθετήριο πακέτων, είτε με ένα δικό σας αποθετήριο κώδικα Git, είτε με τον όποιον άλλο τρόπο μπορείτε και αντ’ αυτού μας λέτε τα διάφορα;
Άρα, τις δικαιολογίες, τις φέρνει πάντα, αυτός που απλά δεν θέλει να κάνει κάτι, για διάφορους δικους του λόγους και αντί να μας ζηλεύει, υποτιμάει, προσπερνάει ή ότι άλλα κάνει, καλό θα ήταν να το αναθεωρήσει και δεν αναφέρομαι σε ένα άτομο, αλλα σε πολύ περισσότερα, καθώς η σελίδα αυτή διαβάζεται παγκόσμια, ευτυχώς.
Διότι απλά, όποιος θέλει, μπορεί! Εξάλλου το Linux θέλει ικανότητες και αυτές, ούτε χαρίζονται, ούτε δίνονται, παρά μόνο οι έχοντες την όρεξη να μελετούν, να δοκιμάζουν και να εφαρμόζουν, τις κατακτούν!