Webcams (κάμερες για το διαδίκτυο) και ασφάλεια ΙV

Το άρθρο αυτό, είναι συνέχεια του Webcams (κάμερες για το διαδίκτυο) και ασφάλεια III

Με μεγάλη μου χαρά, ανακοινώνω ότι το project αυτό, αποτελεί επίσημο τμήμα του Artix Linux στο galaxy αποθετήριο (repository), από σήμερα, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά, την ευελιξία και την ταχύτητα των αποφάσεων του Artix Development team, της οποίας αποτελώ, περήφανο πλέον, μέλος.

https://gitea.artixlinux.org/

Αυτή την εικόνα, ξεχάστε την πλέον, μαζί με τα αστεία αξεσουάρ του eBay για να κλείνουν το ματάκι στην Camera κλπ.

Image may contain: text that says 'Do you cover your Webcam with a Tape?'

Η ιστορία ξεκίνησε πριν πολύ καιρό σαν μελλοντικό project, να αντικαταστήσω το γερασμένο σε όλα Camera Monitor, με κάτι καλύτερο, γρηγορότερο, δυνατότερο και σίγουρα ασφαλέστερο.

Για αρκετό καιρό, έπρεπε να βρω το προγραμματιστικό πλαίσιο (ποιο, τι και γιατί), αναζητώντας και μελετώντας διάφορες βιβλιοθήκες του V4L2 (Video for Linux 2) , όπως και το ίδιο το framework.

Σύντομα κατάλαβα ότι, ωραίο μεν, άψογο στην ποιότητα που προσφέρει στην ποιότητα καταγραφής (on/off & capturing), αλλά αρκετά ανεξέλεγκτο, σε ότι αφορά τον πλήρη έλεγχο του Συστήματος, σε ότι αφορά την ασφάλεια, που ήταν και ο τελικός στόχος.

Επειδή, οι γλώσσες προγραμματισμού, οι οποίες διερμηνεύονται (interpreted) από τον κώδικα, εμπεριέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αλλοίωσης του Byte Code που εκτελεί το Virtual Machine, ή αλλιώς Runtime (Pyhon, Java κλπ), και επειδή έπρεπε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές project, υπήρχαν τρεις επιλογές που ο κώδικας μεταγλωττίζεται (compiled) σε δυαδικό κώδικα, οι οποίες είναι η C, C++ και Object Pascal.

Η τελευταία κερδίζει σε ταχύτητα ανάπτυξης, μεταγλώττισης και εκτέλεσης, με το κατάλληλο optimization είτε σε κώδικα είτε σε compilation και εξ’ άλλου, γιατί όχι;

Για τους λόγους αυτούς, επιλέχθηκε σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το μηδέν, νέο applet σε Free Pascal, για τους γνώστες – ναι, ζει και βασιλεύει, σε έκδοση 3.3.1 (πλέον πρόσφατη), έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί και να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει, υλοποιώντας εντός του κώδικα, τις δυνατότητες του Bash (non scripted) και την παρεχόμενη από τον ίδιο τον πυρήνα του Linux, πληροφόρηση.

Όλο το project υλοποιήθηκε, μαζί με έρευνα και δοκιμές, σε έναν μήνα περίπου (22 Ιαν. – 26 Φεβ. του 2020), κυρίως στον σχεδιασμό των αλγορίθμων του Bash (είτε σαν commands είτε σαν processes, προγραμματισμό κλπ, αλλά χάρη στο πολύ καλό Rapid Application Development της Free Pascal (Lazarus), ολοκληρώθηκε, σχετικά σύντομα.

Το καλό είναι ότι επιπρόσθετα υπάρχουν επιλογές των λειτουργιών On/Off για την camera, παύση καταγραφής (kill capturing), καθώς και Mute/Unmute για το μικρόφωνο, με αντίστοιχες ενδείξεις και με άμεση εικόνα στην περιοχή ειδοποιήσεων, για τυχούσες παραβιάσεις από malware ή intrusion, πλήρη καταγραφή ιστορικού logs, σε επίπεδο χρήστη ή συστήματος, με κέρδος του ότι ο χρήστης, δεν είναι πλέον αναγκασμένος, να είναι μπροστά από την οθόνη του και να ελέγχει συνεχώς το τι γίνεται.

Λεπτομέρειες και ιστορικό

Σελίδα του project στο GitLab

Η εφαρμογή cameracontrol, βρίσκεται στο AUR για Arch Linux & Arch Based Linux (Manjaro, Reborn, EndevourOS κλπ) και σαν binary στην σελίδα του project, για όποιον θέλει. RSS Atom Feed URL, για να ενημερώνεστε για τα νέες εκδόσεις (releases)

Δείτε την στην πράξη

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=V-VOqm7Cbi8] [youtube https://www.youtube.com/watch?v=2F9eMjQEzGc]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *