Έχουμε κατά καιρούς δημοσιεύσει τμηματικά κάποιες αποφάσεις μας, σχετικά με διανομές, ανάπτυξη εφαρμογών, γιατί δεν εμπιστευόμαστε εταιρίες όπως η Microsoft, το GitHub και αρκετά άλλα.
Αυτό, αποτελεί και το πλέον μακροσκελές άρθρο που έχει δημοσιευτεί στην σελίδα, αλλά είναι λογικό λόγω της φύσεως του.
Δυστυχώς μετά λύπη μας, επιβεβαιωνόμαστε για πολλά ζητήματα, από την «αγάπη» της Microsoft για το Linux, την αδιαλλαξία αρκετών κοινοτήτων Linux να συνεχίζουν να υποστηρίζουν το τέρας που ονομάζεται systemd – ειδικότερα το πάλαι πότε Debian GNU/Linux, που διατυμπάνιζε την υποστήριξη της ελευθερίας του Linux και του ελεύθερου λογισμικού, καθώς και να κατηγορούμαστε ως δογματικοί πλέον όσοι δεν τα υποστηρίζουμε, αλλά απλά επειδή είμαστε αντίθετοι σε αυτά τα ζητήματα.
Η αλήθεια είναι, ότι εδώ και αρκετά χρόνια, παράλληλα με την χρήση των systemd διανομών, αναζητούσαμε και αναζητούμε άλλες λύσεις.
Αλλά ας τα πιάσουμε ένα-ένα τα ζητήματα με την σειρά.
Η Microsoft, μια οχιά και τίποτα περισσότερο
Ιστορικά η εταιρία αυτή είχε και έχει ακόμη για εμάς, την πολιτική της δέσμευσης των χρηστών αλλά και των προγραμματιστών, να χρησιμοποιούν τα δικά της προϊόντα.
Μετά την απόφαση αποχώρησης του Bill Gates και την επιλογή του Satya Nadella, ως νέου CEO, άλλαξε το βιολί του «πουλάω-πάρε», με υποτιθέμενη υποστήριξη του ελεύθερου λογισμικού για GNU/Linux ως contributor, με το περιβόητο σλόγκαν «Microsoft Loves Linux».
Ήρθε λοιπόν η ώρα να μιλήσουμε ανοικτά και να πούμε ότι η “Microsoft Fucks Linux”, στην πραγματικότητα.
Πρώτα από όλα, υποτίθεται ότι «άνοιξε τον κώδικα» για εργαλεία κλπ, επειδή ήθελαν να υποστηρίξουν υποτίθεται το νέο σλόγκαν, ανοίγοντας όμως στην ουσία, μόνο κομμάτια αυτών και όχι ολόκληρα, όπως είναι το Visual Studio Code που δεν είναι Visual Studio, αλλά κομμάτι αυτού, και αυτό γιατί το βαρύτιτλο “The Linux Foundation” επειδή πήρε χρήματα από αυτούς, σαν ταμειακή μηχανή που είναι, αδιαφορώντας επί σκοπού, για την δήθεν μεταστροφή της Microsoft.
Ως εκ τούτου, η Microsoft άρχισε να χώνει την μύτη της παντού, με το δικό της τρόπο, εξαγοράζοντας μετά το GitHub, που και πάλι κατηγορηθήκαμε πάλι, από αρκετούς, γιατί δεν μείναμε εκεί και πήγαμε στο GitLab και αλλού, αλλά ήρθε τώρα η ώρα του λογαριασμού, όπως ο έλεγχος της Microsoft για τον κώδικα που φιλοξενείται εκεί, λες και της ανήκει, όπως ακριβώς λέγαμε ότι θα γίνει.
http://techrights.org/2020/04/06/check-phase/
Να λοιπόν που επιβεβαιωθήκαμε για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική, ποτέ και μακάρι να το καταλάβουν και άλλοι.
Επίσης υπάρχει σχετική πληροφόρηση (διαθέτει μετάφραση Google) και στο https://tuxfunny.blogspot.com/2020/06/o-amor-mortal-da-microsoft.html
SystemD init – Το γιγάντωμα ενός δράκου
Όταν η Red Hat, αποφάσισε να μεταβεί από το Sysvinit, σύστημα εκκίνησης του λειτουργικού συστήματος σε SystemD, βρήκε πολλούς οπαδούς με το γεγονός ότι εκκινούσε παράλληλα τις διεργασίες, άρα και γρηγορότερη εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος κλπ.
Μόλις όμως είδαμε την αλαζονική συμπεριφορά του Lennart Poettering, αντιληφθήκαμε οι παλιοί Linux Veterans, περί τίνος πρόκειται. Ένα κτήνος που θέλει να κατακτήσει και να οικειοποιηθεί τα πάντα.
https://lists.freedesktop.org/archives/systemd-devel/2014-May/019657.html
Οι εταιρείες φυσικά, που αποσκοπούν στον έλεγχο ακόμη και του αριθμού των διανομών (ενοχλούνται προφανώς), δημιούργησαν την επιπρόσθετη αντεπίθεση από εμάς, όταν ο Alan Pope δήλωσε ότι στην ουσία, δεν χρειάζονται τόσες διαθέσιμες διανομές, λες και των ρώτησε κανείς:
https://www.reddit.com/r/linuxmasterrace/comments/fljpl4/alan_pope_thinks_that_everyone_should_stop/
Η περίεργη επιλογή του Linus Torvalds να χρησιμοποιεί το Fedora ως διανομή για εκείνον, πέραν του πολύ γέλιου, έβγαλε και το ερώτημα του γιατί να χρησιμοποιεί μια τέτοια διανομή η οποία πλέον, ελάχιστη απήχηση έχει στις κοινότητες του Linux, σε αντίθεση με π.χ. το Arch Linux – testing, ή το Gentoo κλπ.
Προφανώς η πραγματικότητα είναι ότι από εκεί κερδίζει χρήματα, σαν βασικός Kernel Developer, αδιαφορώντας για όλα τα υπόλοιπα, γεγονός που εξόργισε μεγάλα τμήματα των κοινοτήτων του GNU/Linux.
Για να μην μακρηγορούμε περισσότερο, (και χρησιμοποιώ το εμείς, ως κοινότητα πάντοτε αντί του εγώ, διότι ένας είμαι, αλλά μέλος πολλών κοινοτήτων και μεταφέρω και σύμφωνες απόψεις άλλων) , διασπάστηκαν οι κοινότητες των διανομών, να ‘ναι καλά οι ανωτέρω αναφερόμενοι ως υπαίτιοι, σε systemd και nonsystemd, με πρώτη ιστορικά την κοινότητα του Debian, που πλέον ονομάζεται Devuan και στην οποία λέμε ευχαριστούμε και εύγε για το boycott systemd του οποίου η σελίδα, περιέργως δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμη στο διαδίκτυο, αποδεικνύοντας το δικό μου moto που είναι το «Επειδή μπορούμε και επειδή θέλουμε» ή όπως λέμε απλά «έτσι για την αλητεία».
Αντίγραφο του boycott systemd θα βρείτε στο:
http://oscomp.hu/without-systemd/Boycottsystemd.html
Επίσης το systemd είναι τεράστιο σαν σύστημα (αχανές, έχοντας ήδη 1.3 εκατομμύρια γραμμές κώδικα – ούτε λειτουργικό να ήταν.
Ως εκ τούτου, είναι πάρα πολύ δύσκολο ή ακόμη και αδύνατον, να ελεγχθεί για διαρροές, εισβολές και πιθανά προγραμματιστικά λάθη, από ανθρώπινο παράγοντα, καθιστώντας το, αν μη τι άλλο επισφαλές μαζί με τα compiled logs (αντί απλού κειμένου). Σε πλήρη αντίθεση είναι το runit init, το οποίο έχει μόλις 1200 γραμμές κώδικα, κάτι που κάνει σαφέστατα ευκολότερο τον όποιο έλεγχο του, αντίστοιχα.
http://smarden.org/runit/benefits.html
Επίσης, εδώ πρέπει να αναφερθεί και το OpenRC με 3500 γραμμές, περίπου.
Συμπληρώνω την απάντηση σε ερώτηση που έλαβα, ότι ίσως αυτό δεν είναι επιχείρημα για να μην προτιμηθεί το systemd, διότι και ο kernel είναι εκατομμύρια γραμμές κώδικα.
Και όμως διαφέρει, διότι πρώτα από όλα ο έλεγχος ανήκει στο Linus Torvalds, και επίσης, ελέγχεται και διορθώνεται από πάρα πολλές κοινότητες και εταιριών, σε αντίθεση με το systemd που άλλοι έχουν τον κύριο λόγο κλπ.
Ο δρόμος ανάπτυξης των nonsystemd διανομών, δύσκολος και μακρύς, αλλά δικαιώθηκε και από άλλες κοινότητες οι οποίες πλέον προσφέρουν, όχι μόνο αποδεσμευμένες από το systemd διανομές, αλλά γρηγορότερες και ασφαλέστερες.
Το δε χειρότερο είναι πλέον ότι θέλει να έχει πλέον και την διαχείριση του φακέλου Home, δηλαδή των δεδομένων του χρήστη, θεωρητικά για να «βοηθάει στην περίπτωση αλλαγή της εγκατάστασης άλλου λειτουργικού συστήματος GNU/Linux», κάτι που δεν μας πείθει ακόμη περισσότερο ούτε και είμαστε πεπεισμένοι, ότι αυτό θα «προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια».
Επίσης καταρρίφθηκε και το ότι το systemd προσφέρει γρηγορότερη εκκίνηση, διότι αφενός, τα nonsystemd είναι ελαφρύτερα, αλλά αφετέρου και του ότι, πλέον προσφέρουν και δυνατότητα παράλληλης εκκίνησης των διεργασιών του συστήματος κατά την εκκίνηση.
Εδώ και αρκετά χρόνια, παράλληλα με τα systemd λειτουργικά, δοκιμάζαμε και τα nonsystemd, χωρίς να τα αναφέρουμε, μέχρι σήμερα.
Επιτέλους, κρίνοντας ότι πλέον στέκονται ισάξια απέναντι στις systemd διανομές, ανακοινώνουμε την υποστήριξη μας σε πρώτο πλάνο, του Artix (Art of Linux) GNU/Linux για λύσεις Desktop και το Devuan, για χρήση Servers.
Εδώ πρέπει να αναφερθούν τα πρωτεία της διανομής Artix, ως το κορυφαίο nonsystemd λειτουργικό σύστημα Linux.
Τελικά απεδείχθη, επίσης, ότι δεν είναι όλα σωστά στο Distrowatch.
https://www.slant.co/topics/18348/~linux-distros-that-don-t-use-systemd
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υποστηρίζουμε τις άλλες διανομές, αλλά απλά θα προτείνουμε από εδώ και στο εξής, πρώτα αυτές.
Επίσης για τους λάτρεις του Gnome 3, ενημερώνουμε ότι εγκαθίσταται πλήρως χωρίς τις systemd εξαρτήσεις.
Και μια ωραία εκπληξούλα για όλους
Επειδή, όλα τα καλά ή κακά, στο τέλος πάντα φαίνονται.
Προχωρώντας περισσότερο, θα πρέπει πλέον να ενημερώσουμε ότι με εκτίμηση, χαρά και ικανοποίηση και των δικών μας στόχων, ως admins αλλά και ως developers, ότι πλέον είμαστε και επίσημα μέλη τής ομάδας των Artix Linux Developers και θα καταβάλλουμε προσπάθειες, όχι μόνο να συντηρηθεί ως διανομή, αλλά και να αναποδογυρίσει η κατάσταση προσφέροντας και δικά μας πακέτα εφαρμογών, όχι ως έξτρα π.χ. AUR, αλλά ως βασικά στα δικά του κοινοτικά αποθετήρια.
https://gitea.artixlinux.org/linuxer
Το ότι δεν διατυμπανίζουμε, δεν σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε.
Εμείς το έχουμε για πρωινό το systemd, εν’αντιθέσει με σας σε ότι αφορά τα nonsystemd.
Με τις υγείες σας λοιπόν, όσοι έτυχε να μας κατακρίνατε, τρολάρατε και υποτιμήσατε, απαξιώνοντας τις δικές μας θέσεις, επειδή απλά νομίζετε ότι μόνο εσείς έχετε δικαίωμα στην άποψη.
ωραίος φίλε…
Ευχαριστώ πολύ.
Σε αυτό το post, είναι όλη η πραγματική ιστορία καταγεγραμμένη.