Συμβατότητα Εφαρμογών Windows σε περιβάλλον Linux

Αρκετοί χρήστες των Windows έχουν την ανησυχία ή τον φόβο, ότι θα υστερήσουν σε κάτι ή κάποια από της εφαρμογές των Windows, όπως έχω ξαναγράψει στα άρθρα:

Φόβοι περί συμβατότητας (compatibility)

Μύθοι και Πραγματικότητες για το Linux

microsoft-office-installed-on-linux.png.pagespeed.gp+jp+jw+pj+js+rj+rp+rw+ri+cp+md.ic.uFdEAuX0_l

Πέραν του γεγονότος ότι μπορούν κάλλιστα να αντικατασταθούν με τις εναλλακτικές (alternatives) οι οποίες είναι σαφώς Linux-API Based, δηλαδή ιθαγενείς ως προς τις βιβλιοθήκες του λειτουργικού συστήματος, άρα και η πιο κατάλληλη λύση, μερικοί εμμένουν σε κάποιες εφαρμογές, διότι πιθανών να μην φέρουν κάποια εξειδικευμένα χαρακτηριστικά τα οποία χρειάζονται στην καθημερινότητά τους (π.χ. εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για αυτούς).

Πίνακας μερικών εναλλακτικών εφαρμογών σε Linux

Alternatives

Ο αριθμός τους είναι πολλαπλάσιος στην πραγματικότητα

Οι τρόποι λοιπόν να εκτελεστούν εφαρμογές Windows σε Linux ή και BSD συστήματα είναι:

  • Μέσω συμβατών στρωμάτων APIs με Windows, όπως είναι το Wine και τα παρεμφερή του π.χ. Playonlinux
  • Μέσω εικονικής εκτέλεσης όπως το Virtualbox  της Oracle ή το Kernel Virtualization Mode KVM

VirtualBox της Oracle

virtualbox-3-intro-booting

(Στο άρθρο αυτό θα εστιάσουμε στις βασικές διαφορές, διότι η επεξήγηση και των δύο είναι πάρα πολύ εκτεταμένη, και διαφεύγει του σκοπού του άρθρου.)

Η βασική διαφορά είναι ότι στην πρώτη περίπτωση δεν χρειάζεται να εκτελείται κάποια εικονική μηχανή (Virtualized Machine) των Windows ενώ στην δεύτερη περίπτωση, πρέπει.

Με απλά λόγια στην δεύτερη περίπτωση έχουμε τα Windows ή και άλλα λειτουργικά συστήματα (π.χ. Windows) να εκτελούνται μέσα στο Linux.

Σε χρηστικό επίπεδο η διαφορά είναι ανύπαρκτη, αλλά σε πόρους συστήματος (επεξεργαστής-μνήμη) είναι τεράστια, διότι η εικονική μηχανή χρειάζεται και αυτή τους πόρους της.

Για αυτόν τον λόγο, στις περισσότερες εφαρμογές των Windows, ακόμα και παιχνίδια, τα εγκαθιστούμε και τα εκτελούμε με την πρώτη χρήση (layers).

Υπάρχει μια πληθώρα εφαρμογών των Wndows π.χ. για το Microsoft Office στα οποία διατίθενται έτοιμα, μέσω π.χ. του PlayOnLinux (δωρεάν) ή και του CrossOverOffice (δεν είναι δωρεάν), scripts για εγκατάσταση κάποιων εφαρμογών, αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν για όλες.

PlayOnLinux

Screenshot-PlayOnLinux install menu

 

Όμως, όπως πρόσφατα δέχθηκα ένα ερώτημα, εάν π.χ. μπορεί να εγκατασταθεί η  Γλωσσομάθεια (Πληροφορική) του Λυκείου η οποία είναι και θέμα για Πανελλήνιες Εισαγωγικές Εξετάσεις, έκανα download από την αντίστοιχη σελίδα, και μετά από κάποιες αλλαγές στο configuration, αυτό εγκαταστάθηκε και εκτελέστηκε (όλα έγιναν σε περίπου 20 λεπτά της ώρας) στο Linux κανονικά. (H γραμματοσειρά είναι του προγράμματος και όχι του Linux)…

Γλωσσομάθεια

ΓλωσσοΜάθεια-Screenshot2-operatingsystems&software

Ή μια άλλη εφαρμογή παλαιότερη των Windows 95….

Magenta PolyLex En-Gr

Screenshot-EnglishGreek (A)-1

Εδώ λοιπόν παίζει ρόλο η εμπειρία και η γνώση των APIs του Wine, το οποίο είναι θέμα γνώσης του εγκαταστάτη.

Εάν θέλετε να μας θέσετε τέτοια θέματα, παρακαλώ να επικοινωνήσετε μαζί μας, είτε εδώ αφήνοντας σχόλιο, είτε στην σελίδα μας του Facebook.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *